18.1.2022 | Ruokaklinikka
Tympeää tammikuuta kaikille!
Tympeää tammikuuta kaikille!

Tympeää tammikuuta kaikille, nyt on hyvä aika pistää itsensä takaisin ruotuun!

Tyypillisesti jouluna ja uudenvuoden tienoilla tulee vihdoin nautittua elämästä ja otettua vähän löysemmin aikataulujen kanssa. Ehkä herkkuja on joulupöydän lisäksi ollut viikollakin ja joka maanantai-illan kuntosalitreeni jäi välillä välistä. Nythän siis pitää palata takaisin ruotuun ja poistaa se kaikki mukava elämästä.

Vai miten se nyt meni?

Dieetti- ja laihdutuskeskeisessä ympäristössä on varsin ymmärrettävää, miksi vaellamme elintavoissamme ääripäästä toiseen. Jouluna ”pistetään ranttaliksi” ja tammikuussa aloitetaan uusi terveempi elämä, jossa kaikki mielihyvää tuottava rajoitetaan ja tuodaan tilalle treeniohjelmat, joita noudatetaan vaikka irvistäen. Toisaalta sama näkyy myös viikkotasolla. Arkena pitää ”jaksaa, jaksaa” ja viikonloppuna syödään herkkuja varastoon, sillä tiedämme, että maanantaina “pitää” palata taas ruotuun.

Pitkällä aikavälillä ääripäästä toiseen kulkeminen ei tue fyysistä eikä psyykkistä terveyttä. Itse asiassa en usko, että lyhyelläkään aikavälillä ääripäät tuovat kovinkaan paljon iloa. Pahimmillaan ääripäissä eläminen voi vääristää suhdettamme ruokaan, liikuntaan ja omaan kehoomme. Jatkuvan kontrollin myötä ruoka ja kaikki elintavat jaotellaan ”lihottaviin” ja ”laihduttaviin”. Mutta eihän tässä elämässä eletä vain painon hallitsemisen vuoksi, eihän?

Pitkällä aikavälillä ääripäästä toiseen kulkeminen ei tue fyysistä eikä psyykkistä terveyttä.

Miltä elämäsi näyttäisi, jos ottaisit kaikesta parhaat palat ja kulkisit sillä kultaisella keskitiellä?
Voisit syödä herkkuja myös arkena ja lisäksi pyrkiä lisäämään hyvää ruokavalioosi ja näin pitää huolta monipuolisesta syömisestä.Voisit liikkua ilosta. Tai olla liikkumatta. Voisit hyvillä mielin kokeilla eri liikuntamuotoja ilman, että niitä on pakko jatkaa. Moni koululiikuntaa vihannut sanoo, että ”pakko” vähensi mielenkiintoa liikkumiseen. Sama tapahtuu, kun pakottaa itsensä liikkumaan vain ulkoisen motivaation myötä.

Joten: Älä aloita uutta elämäntaparemonttia, laihdutusta, dieettiä tai kuntotasoasi nähden liian raskasta kuntoiluohjelmaa nyt Tammikuussa 2022.

Sen sijaan, anna kehollesi ja mielellesi hyvää oloa kuuntelemalla kehosi tarpeita ja arvostamalla kehoasi hieman edellisvuotta enemmän.

Mistä saada lisätietoa?

Käy kuuntelemassa seuraavat Ruokaklinikan jaksot Spotifyssa, Supplassa tai Apple podcastissa:

2. Dieetit – Rakkaalla lapsella on monta nimeä
5. Ruoka- ja kehosuhde
12. Näin laihdut 10 kg viikossa… eiku
16. Projektina terveys

Kannattaa myös liittyä Ruokaklinikan uutiskirjeen tilaajaksi, sillä kaikille tilaajille lähetetään ladattava terveellisten ravitsemustapojen opas! Muistathan lukea myös marraskuun blogipostauksen otsikolla “Miten erotan terveyttä edistävän painonhallinnan terveydelle haitallisesta laihduttamisesta?”

Sabina